arboretum

Lavanda

Lavanula angustifolia Mill., Lamiaceae je ljekovita biljka iz koje se dobiva eterično ulje koje se koristi i kao lijek i za proizvodnju kozmetičkih proizvoda. Koristi se za inhalacije i kupelji. Pokazuje sedativno i umirujuće djelovanje. Čaj od lavane poboljšava probavu i potiče izlučivanje žuči. Radi ugodnog mirisa koristi se u ormarima te za osvježenje prostora. Na Japinom bregu zasađeno je 300 grmova lavande koji daju posebnu čar cijelom imanju.

Japanska sofora

Japanska sofora (Styphnolobium japonicum L. Schott) je listopadno stablo iz porodice mahunarki (Fabaceae). Naziv Sophora potječe od arapske sufayra za stablo mahunarke. Tipičnu vrstu vole uzgajati pčelari budući da je vrlo medonosna biljka. Odlično podnosi orezivanje i dosta lagano se može održati oblik koji se želi. Sofora obilno cvjeta početkom rujna, a cvijet je bijelo-žute boje, ovalni i vrlo ugodnog mirisa. Koristi se u narodnoj Kineskoj medicini. Kineski naziv za drvo (槐) se sastoji od riječi 木 ( “drvo”) i 鬼 ( “demon”). U folkloru, kaže se da je cowherder jednom izgradio kuću iz ove vrste drveta, te u roku od mjesec dana njegova cijela obitelj odjednom je pronađen mrtva.

Lejlandski čempres

Lejlandski čenpres (Cupressus x leylandii A.B.Jacks.&Dallim.) je zimzeleno crnogorično stablo iz porodice čempresa (Cupressaceae). Latinsko ime Cupressus potječe iz grčke mitologije, kada je Kiparis dobio od Apolona pripitomljenog jelena na dar, no dječak ga je jednog dana slučajno ubio u lovu. Apolon ga je petvorio u stablo. Čime je tako stablo čempres postalo simbolom žaljenja.

Himalajski cedar

Himalajski cedar (Cedrus deodara(Roxb.)G.Don) je zimzeleno stablo iz porodice borovki (Pinaceae). Ime deodara znači drvo bogova, potječe od sanskrstih riječi deva (bog) i dara (drvo), od drveta su se radili sveti predmeti i cijenila se veličanstvenost stabla i trajnost njegova drva. Destilacijom se proizvodi eterično ulje koje se u aromaterapiji koristi za limfni sustav, tretiranje celulita i preparatima za njegu kose.

Aukuba

Aukuba (Aucuba japonica Thunb.) je zimzelena drvenasta biljka iz porodice Garryaceae. Uzgaja se kao trajni grm. Latinski naziv roda Aucuba latinizirana je riječ japanskog naziva aokiba.Ime vrste japonica ukazuje na porijeklo.Biljka je toksična.

Plavi atlantski cedar

Atlantski cedar ( Cedrus atlantica (ENdl.)G.Manetti) je vazdazeleno crnogorično stablo nepravilne krošnje; otvoren, krut u mladosti, široko piramidalan i plosnatog vrha u starosti, zadržava grananje nisko pri tlu. Latinsko ime roda Cedrus potječe od grčke riječi kedros, antičko ime za četinare. Eterično ulje cedra atlaskog često je prisutno u parfemima, mirisima i sapunima jer potiče opuštanje i uravnotežuje emocije. Također se koristi u njezi kože i sredstvima za čišćenje. U njezi kože cedar atlaski koristi se za regulaciju sebuma i u redukciji pojave bora. Ulje je sastojak pilinga te tako podupire limfni sustav i potiče cirkulaciju. Cedar atlaski se također često koristi u difuzerima i sprejevima za osvježenje prostora.

Bijeli svib

Bijeli svib ( Cornus alba L.) je listopadni grm iz porodice Cornaceae. Naš ima intezivne crvene grane iz varijetet je Sibirica. Plodovi su bijele okruglaste bobice Naziv roda Cornus potječe od Latinske riječi cornu (rog) dano je zbog čvrstoće i izgleda drva na rog vola.

Japanski javor

Japanski javor ( Acer palmatum Thunb.) je listopadno stablo iz porodice Sapindaceae. Ova vrsta ima tamnocrvene listove, duboko urezani na 5 duguljasto lancetastih režnjeva, grubo su nazubljeni. Latinsko ime Acer znači šiljast, oštar. Ime vrste palmatum znači dlanast.